6 Μαρτίου 2009

Σπουδάζω ελληνικά στην Τουρκία

Ἔβαλα ἕνα μέρος τοῦ ἄρθρου γιατί ἐκεῖνο πού ἐνδιαφέρει εἶναι βασικά ἄλλο. Θέλω νά κάνω μία ἐρώτηση πού πάντοτε εἶχα ἀπορία: Ἀφοῦ ἀκόμα καί στήν Τουρκία (ὅπου ξέρετε πόοοοσο ἀγαπᾶνε τούς Ἕλληνες) διδάσκουν ἀρχαία ἑλληνικά καί ἀνοίγουν τμήματα στά πανεπιστήμιά τους, μπορεῖ νά μοῦ ἐξηγήσει κανείς γιατί ἐμεῖς ἐδῶ καταστρέφουμε τήν γλώσσα μας ἁπλοποιώντας τήν ὅλο καί περισσότερο καί μετατρέποντας τήν σέ ἕνα γελοῖο λατινικό ὑβρίδιο;





«Σπουδάζω ελληνικά στην Τουρκία»

Τούρκοι φοιτητές παρακολουθούν μαθήματα Ελληνικής Γλώσσας στην Αδριανούπολη



«Αισθάνομαι πολύ χαρούμενη που μαθαίνω την ελληνική γλώσσα και έρχομαι σε επαφή με τον ελληνικό πολιτισμό. Η Ταρσός, που είναι η πόλη της καταγωγής μου, βρίσκεται απέναντι από τα παράλια της Κύπρου και τα καλοκαίρια κάνω τις διακοπές μου εκεί. Έτσι, ήρθα για πρώτη φορά σε επαφή με Έλληνες και όταν μου δόθηκε η ευκαιρία δεν δίστασα καθόλου να πάρω την απόφαση για τις σπουδές μου».



Η 20χρονη Νεζλά είναι πρωτοετής φοιτήτρια του Τμήματος Βαλκανικών Σπουδών με κατεύθυνση την ελληνική γλώσσα, που διανύει φέτος τον δεύτερο χρόνο από την ίδρυσή του στην Αδριανούπολη. Συνολικά 43 Τούρκοι φοιτητές παρακολουθούν μαθήματα Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού στην Αδριανούπολη, την έδρα του Πανεπιστημίου «Θράκης», όπως το ονομάζουν οι Τούρκοι, το οποίο με δυναμικό περίπου 10.000 φοιτητών αποτελεί συνάμα ένα σημαντικό και ραγδαία αναπτυσσόμενο τριτοβάθμιο ίδρυμα της χώρας τους που ιδρύθηκε το 1982 στην Ανατολική Θράκη.

Πηγή alfavita.gr