21 Μαρτίου 2009

Η απάντηση του γρίφου της Αρκούδας

Πολλές φορές η απάντηση σε ένα δύσκολο ερώτημα είναι τόσο απλή που δεν μπορείς να την σκεφτείς. Όταν τελικά διαπιστώνεις ότι θα μπορούσες άνετα και χωρίς κόπο να την βρεις τότε ποια είναι "αργά' μια και στην έχουν ήδη σιγοψιθυρίσει.

Αυτό σαν γενική διαπίστωση για να πάμε στο "κυρίως πιάτο".

Πόσες φορές, αλήθεια ,δεν έχουμε σκεφτεί ή ψιθυρίσει την λέξη πολική αρκούδα (ή άρκτος); Πολλές. Το ξέρω. Το ίδιο και εγώ. Όμως μόνο πριν από λίγες ημέρες κατάλαβα τι έλεγα. Διαβάζοντας τον Ησίοδο αντιλήφθηκα τι έλεγα και ποιο είναι το μυστικό που χρόνια τώρα όλοι μεταφέρουμε φυλαγμένο σαν κόρη οφθαλμού χωρίς να το αγγίξουμε, ως σήμερα. Η λέξη πολική Αρκούδα αλλά και κατ' επέκταση η λέξη πόλος δεν προκύπτει από την μετάφραση ή με διαφορετικό τρόπο ειπωμένο του βόρειου ή του νότιου άκρου της Γης. Η λέξη πόλος δεν σημαίνει τον Βόρειο ή τον Νότιο πόλο της Γης γιατί τότε δεν θα είχε νόημα να λέγετε η Αρκούδα πολική μια και υπάρχει μόνο στον Βόρειο πόλο και όχι στον Νότιο. Θα υπήρχε κάποιος άλλος προσδιορισμός.

Εδώ μπορείτε να σκεφτείτε και να αναρωτηθείτε γιατί τον Βόρειο πόλο τον λένε Αρκτικό και τον Νότιο Ανταρκτικό.

Αυτές οι δύο ερωτήσεις έχουν την ίδια απάντηση.

Αλλά ας ξεκινήσουμε με μία διαπίστωση. Μπορείτε να μου πείτε αν μπορείς να ονομάσεις κάτι που ούτε το έχεις δει ούτε το έχεις ακούσει ποτέ;

Η απάντηση είναι όχι. Για φανταστείτε να θέλετε να ονομάσετε το πρώτο ζώο στον Άρη; Πως θα το ονομάσετε αφού δεν γνωρίζετε ότι υπάρχει;

Άρα εύκολα βγαίνει το συμπέρασμα ότι για να ονομάσεις κάτι πρέπει να το δεις.

Γυρίζουμε στο αίνιγμα λοιπόν.

Η λέξη πολική αρκούδα σημαίνει ....."Λευκή Αρκούδα" και προέρχεται από το επίθετό πολιόν που σημαίνει ΛΕΥΚΟΣ(φωτεινό Λευκό).

Οι αρχαίοι μας λοιπόν πρόγονοι όχι μόνο ήξεραν ότι υπήρχαν σε αυτά τα πλάτη Αρκούδες αλλά τις είχαν δει και τις ονόμασαν "Λευκές Αρκούδες" .Όμως εκτός από τις Αρκούδες είχαν επισκεφτεί και τις 90ο βόρεια και νότια γι΄ αυτό και γνώριζαν:

α) Ότι είναι κάτασπρες (πολικές)

β) Ότι στον "Βορρά" είχε Αρκούδες πολικές και γι' αυτό του έδωσαν το όνομα Αρκτική και

γ) Ότι στον "Νότο" δεν είχε Αρκούδες γι' αυτό και του έδωσαν το όνομα Ανταρκτική δηλαδή απέναντι από την πλευρά που έχει τις Αρκούδες.

Τι συμπεραίνουμε από όλα αυτά:

1) Κάποτε οι πρόγονοι μας ταξίδευαν σε αυτές τις περιοχές αλλά και κάποιοι ζούσαν εκεί γιατί δεν ονομάζεις μέρη και πράγματα που τα βλέπεις για μια φορά αλλά αυτά που βρίσκονται στην καθημερινότητά σου.

2) Ότι τα παραμύθια για την αρχή της Ιστορίας πριν λίγες χιλιάδες χρόνια από τον Αυστραλοπίθηκο ή δεν ξέρω ποιον άλλο θα σκαρφιστούν πρέπει να σταματήσουμε να τα τρώμε αν δεν θέλουμε να εθελοτυφλούμε.

3) Η ιστορία των προγόνων μας είναι πολύ μεγαλύτερη και ενδοξότερη από αυτήν που κάποιοι γραικύλοι προσπαθούν να πλασάρουν και σίγουρα επεκτείνεται πολύ πριν το 10.000 πχ.

Καλές σκέψεις

Αντιγραφή από τον Παυσανία

Πηγή: http://pentaedron-kafes.blogspot.com/2009/03/blog-post_7883.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πατήστε Ctrl και μετά το + μερικές φορές. Η εικόνα θα μεγαλώσει και θα σας διευκολύνει να γράψετε εύκολα την λέξη της επαλήθευσης.
Έπειτα πατώντας Ctrl και - μπορείτε να μικρύνετε την οθόνη